Rør sammen til en løs deig, og la heve til dobbel størrelse. Smør fire brødformer (1.5 liter hver), del deigen i fire og legg den i formene. Etterhev i 30 minutter.
Stek på nederste rille ved 200 grader i en time
Tips: Noe av hvetemelet kan byttes med sammalt hvete.
Hvis du ikke finner rug helkorn, bruk bare hvetekorn.
Hvis deigen eltes i maskin før hevingen, vil brødene bli litt tettere og
ikke falle så lett fra hverandre.
Hell deigen i tre smurte brødformer, sett dem på midterste rille i kald ovn og sett ovnen på 100 grader. Skru temperaturen opp til 200 grader etter en time og stek i ytterligere 45 minutter.
Finhakk 450 g sjokolade i foodprocessor. Kok opp kremfløten og hell den i sjokoladen, med maskinen i gang, inntil all sjokoladen er smeltet og blandingen er jevn. La maskinen gå mens du tilsetter likør/rom. (Jo mere du bruker, jo bedre blir trøflene, men også vanskeligere å forme.) Avkjøl blandingen helt.
Form kuler av blandingen, bruk melis på hendene for å minske kliss. Avkjøl kulene i kjøleskap.
Smelt resten av sjokoladen og la den kjølne til romtemperatur. Dypp kulene i den smeltede sjokoladen og avkjøl dem igjen. Rull evt. de avkjølte trøflene i kakaopulver.
Oppbevares kjølig, men bør tas ut og la stå i romtemperatur en times tid før servering.
Fyll:
Rør smør og sukker hvitt og bland i egget. Bland sammen mel og bakepulver og rør alt forsiktig sammen. Dekk bunnen og sidene på en rund kakeform med deigen. Stikk ut kjernehusene på eplene og skjær dem i båter, fordel disse over deigen. Pisk rømmen stiv og pisk inn egg og sukker. Hell rømmeblandingen over eplene.
Stek på nederste rille ved 180 grader i omtrent 30 minutter.
Stekes ved 175 grader i 50 - 55 minutter.
Bland de 6 første ingrediensene i en kasserolle og småkok i 8-10 minutter, til blandingen såvidt begynner å tykne. Kjør blandingen i foodprocessor til den er glatt, sil den over i en skål og avkjøl.
Sett ovnen på 230 grader C. Smelt den hvite sjokoladen forsiktig og la den avkjøles litt. Pisk ost og sukker, tilsett eggene under fortsatt pisking, og til slutt den smeltede sjokoladen. Hell halvparten av ostemassen i en 23 cm kakeform, fordel halvparten av tyttebærsausen over og skjær med en skarp kniv for å lage et marmorert mønster. Hell i resten av ostemassen og resten av sausen og bruk på nytt en kniv for å fordele sausen i kaken. Stek kaken i 10 minutter, skru varmen ned til 120 grader og la kaken steke videre i 40 minutter. [Jeg stekte den i 60 minutter til, og den var fremdeles ikke stiv dagen etter; skal prøve 80-90 minutter neste gang.] Løsne kaken rundt kanten med en kniv for at den ikke skal sprekke under avkjøling, og avkjøl i formen til neste dag.
Mos bananene, bland dem med det brune sukkeret og vaniljesukkeret. Rør sammen kakaopulver og melk, bland dette med bananene. Visp eggene lett og rør dem godt sammen med sjokolade-banan-blandingen. Bland mel, havrekli og bakepulver og rør det inn. Hell røren i smurt rund form og stek ved 180 grader i ca. 40 minutter, eller til den er gjennomstekt. Avkjøl kaken i formen i 10 minutter før den tas ut og avkjøles ferdig på rist. Sikt gjerne litt melis over kaken før servering.
(Jeg fikk denne oppskriften fra en dame som het Turid på en norsk matlagingsnewsgruppe.)
Smelt smør og sjokolade, ha i sukker,egg og vanilje. Bland godt.
Rør inn melet.Helles i liten langpanne (ca.33*23cm).
Belegget: Smelt smøret og ha i brunt sukker. Rør inn egg og
vaniljesukker,
tilslutt røres valnøttene i. Fordel dette over deigen.
Stek kaken ved 175 grader i ca. 45 minutter. Da blir den saftig inni.
Avkjøl og del i små firkanter.
Kan fryses.
Glasur:
Alt mikses sammen, går lettest i kjøkkenmaskin. (Antagelig er det enklest å røre smør og sukker først, så tilsette egg og væske, og så alt det tørre.) Fyll røren i papirkledd langpanne og steke ved 180 grader i ca. 35 minutter på nederste ribbe. Avkjøl.
Glasur/fyll:
Rør alt sammen. Del kaken i to (på tvers av langpannen, ikke i to lag!), legg bitene oppå hverandre med et tykt lag glasur mellom, og smør et tykt lag glasur over kaken. Dekorer gjerne med "sølvkuler".
Kakebunner:
Eggekrem
Sjokoladeglasur
Smør litt mer enn halvparten av eggekremen på den ene marengsbunnen. Legg den andre bunnen oppå og dekk med sjokoladeblandingen. Pynt med den resterende eggekremen.
Her er noen av de kakeoppskriftene vi bruker til jul:
Dette er en ganske stor porsjon! Deigen lages dagen før.
Smøret smuldres i mel, og deigen blandes sammen - ha ikke i for mye mel, bare nok til at deigen holder sammen. La deigen stå kjølig til dagen etter.
Bruk godt med mel til utbakingen, og bland også litt hjortetakksalt i dette melet. Kjevle tynne, runde emner som stekes på nederste rille ved ca. 200-225 grader til de såvidt begynner å få litt farge. Avkjøl på rist hvis du vil ha sprø lefser, i stabel hvis du vil ha myke.
Lefsene smøres med smør og sukker, legges sammen to og to og deles i snipper. Kan godt fryses ferdig smurt og oppskåret.
Kransekake er en temperamentsfull kake, og resultatet kan variere fra gang til gang. Ikke gi opp hvis du mislykkes - prøv igjen.
Deigen lages dagen før. Sett av nok tid til å pynte og montere kaken.
Neste dag: Stivpisk to eggehviter og bland dem i deigen. La deigen hvile mens du smører formene (dette er nesten det som tar lengst tid!).
Smøre formene:
Smelt smør og la det kjølne til det tykner noe. Smør alle ringene
og avkjøl inntil smøret stivner. Smør dem på nytt, og dryss dem med semulegryn. Hele formene
skal være dekket med semulegryn. Da skal det (forhåpentligvis) være lett å få kakene ut.
Rull et stykke deig til samme tykkelse som en slank finger og form ringer. (Start med den minste ringen!). Ikke legg deig i alle ringene på en form på en gang, da kan de bli sittende fast i hverandre under stekingen.
Stekes midt i ovnen i 12-15 minutter ved 180 grader. Flytt bakeplaten med ringene til nederste rille og stek i 3-5 minutter til. Ringene skal bli lyst gyldenbrune. La ringene kjølne i formene, helst i kald trekk. Snu formene opp ned for å få ringene ut når de er avkjølt.
Pynting:
Bland melis med litt eggehvite til en tykk, seig glasur. Sprøyt glasuren i sikk-sakkmønster
på ringene før de settes sammen. Noen bruker bare denne glasuren til å holde ringene
sammen, men vi pleier å lime dem sammen med smeltet sukker, fordi det blir mer solid.
Pyntes med konfekt, flagg, smellbonbonger eller annet.
Kaken er holdbar hvis den oppbevares kjølig. Bør oppbevares i en tett boks eller bøtte med et stykke brød eller et fuktig håndkle i midten (pass på så ikke håndkleet berører kaken) for å ikke bli hard. Kan også fryses.
Deigen lages dagen før.
Kok opp smør, sirup og melis og avkjøl til romtemperatur. Rør inn alle de tørre ingrediensene.
Arbeid deigen godt og trill den til pølser på ca. 6 cm i diameter, pakk disse inn i
plast og legg dem i kjøleskapet til neste dag.
Skjær pølsene i 2-3 mm tykke skiver og legg dem på bakeplate. Dersom skivene brekker
før steking, så gjør ikke det noe, bare legg bitene tett sammen, så smelter de sammen
under stekingen. Stek kakene på midterste rille ved 180 grader i ca. 10 minutter. Avkjøles på rist.
Vei opp det antall egg du vil bruke, og vei opp like mye sukker, like mye smør og like mye mel. Pisk egg og sukker til eggedosis, smelt smøret og rør det inn. Rør inn melet (pass på så det ikke blir klumper). Smaksett evt. med litt kardemomme.
Stekes i krumkakejern og formes med krumkakekrummer eller over små skåler eller kopper. Løsne dem så snart de har stivnet (mens de fremdeles er varme), og la dem avkjøles helt på rist. Oppbevares i tett boks.
Serveres gjerne med multekrem. Hvis de skal fylles med kremen, så gjør dette like før servering så kakene holder seg sprø.
Tilbake til matlagingssiden.